Home > Artikel

Hoe waarheidsgetrouw is de Netflix-serie Baby Reindeer?

Article header image

Baby Reindeer is een van de grootste hits voor Netflix van dit jaar. Maar hoeveel van het schokkende stalkerverhaal is echt gebeurd?

Binge App Logo
De beste film en serie-tips en al het laatste nieuws daarover op 1 plek? Download de gratis Binge. app en laat je verrassen door je eigen smaak.

In Baby Reindeer wordt hoofdpersoon Donny jarenlang gestalkt door Martha, die hij leert kennen in de Engelse pub waarin hij werkt. Nadat hij Martha een kopje thee van het huis aanbiedt, raakt ze geobsedeerd door hem.

Richard Gadd

Donny wordt gespeeld door Richard Gadd die de serie schreef en de hoofdrol speelt. Hij maakte het stalkersverhaal echt mee. Zijn stalker stuurde hem gedurende enkele jaren meer dan 41.000 emails, 350 uur aan voicemails en 106 pagina's brieven. Ze kwam ook naar zijn comedyhows, verscheen bij zijn huis en viel zijn familieleden lastig, net als in de serie. 

Aangepast

Natuurlijk zijn er wel wat zaken aangepast om het verhaal wat televisie-vriendelijker te maken. Ook de identiteit van Martha blijft verborgen, om haar te beschermen. Maar verder is alles waar.

Stalken

Opvallend in de serie is dat Donny veel sympathie voelt voor zijn belager en dat was in het echt ook zo. "Ik zag iemand die ziek was en hulp nodig had. Stalken komt uit een soort fantasie, het idee dat de ander de oplossing voor al jouw problemen is."

Misbruik

Vooral de vierde aflevering maakt veel indruk op kijkers van Baby Reindeer. Daarin wordt Donny misbruikt door een televisieregisseur en ook dat is echt gebeurd. "Ik wilde heel graag laten zien hoe complex 'grooming' in elkaar zit, hoe het kwam dat Donny steeds maar terug ging naar zijn misbruiker. En ik denk dat de kijkers door dat verhaal beter begrijpen waarom Donny zo lang aardig blijft tegen Martha."

Miljoenen kijkers

Richard Gadd er geen rekening mee gehouden dat dit ellendige hoofdstuk uit zijn leven door tientallen miljoenen mensen bekeken zou worden. Mensen die door de serie heel veel intieme zaken over hem te weten komen.

En tegen het blad Radio Times zegt hij dat nogal intimiderend te vinden. "Ik heb eerder een theatershow gemaakt over dit onderwerp en toen kwamen er 200 mensen op een avond. Mensen die Baby Reindeer hebben gezien, zullen hun mening over mij daarop baseren. Dat wil ik helemaal niet, maar ik kom er denk ik niet onderuit."

Gek op films en series? Download de Binge-app en weet precies wat je nu wil streamen. Want Binge heeft de beste kijktips van alle streamingdiensten bij elkaar.