Home > Artikel

Krijgt de Netflix-sensatie 3 Body Problem een tweede seizoen?

Article header image

Het is de meest besproken tv-serie van het moment: 3 Body Problem, de ambitieuze verfilming van het gelijknamige boek van Cixin Liu. Het eerste seizoen staat op nummer 1 in de Netflix top 10 en eindigt met een enorme cliffhanger, maar de streamingdienst heeft nog geen tweede seizoen aangekondigd. Hoe zit dat?

Binge App Logo
De beste film en serie-tips en al het laatste nieuws daarover op 1 plek? Download de gratis Binge. app en laat je verrassen door je eigen smaak.

3 Body Problem is een belangrijk project voor Netflix. De serie werd al in 2020 aangekondigd. David Benioff en D. B. Weiss , de mannen achter Game of Thrones, werden als showrunners aangetrokken. Ook Alexander Woo, schrijver van True Blood en showrunner van het tweede seizoen van The Terror, kwam aan boord.  Volgens insiders is 3 Body Problem de duurste Netflix-serie aller tijden met een prijskaartje van 20 miljoen dollar per aflevering. Allemaal hartstikke mooi, maar met één seizoen is Netflix nog lang niet klaar. Tot nu toe is namelijk niet veel meer verfilmd dan het eerste boek uit een trilogie. Waar blijft de rest?

3 Body Problem

De delen in Cixin Lius trilogie Remembrance of Earth's Past kunnen niet los van elkaar worden gelezen. Het eerste seizoen eindigt dan ook met een reusachtige cliffhanger en de belofte van grote, dramatische gebeurtenissen waarbij het lot van de mensheid op het spel staat. Best wel belangrijk dus dat ook de laatste twee boeken uit de trilogie worden verfilmd. Boek drie is bovendien een stuk dikker dan de eerdere twee, zodat er materiaal is voor nog zeker twee maar waarschijnlijk drie seizoenen. Netflix heeft de komst van een tweede seizoen echter nog niet aangekondigd.

Tweede seizoen

Nu is het logisch dat Netflix even de kat uit de boom kijkt. De streamingdienst wil zich niet vastleggen op nog eens een dikke twintig afleveringen van twintig miljoen per stuk als het niet honderd procent zeker is dat de serie een hit wordt. Op dit moment is het onduidelijk of 3 Body Problem een hit te noemen is. Sinds het eerste seizoen verscheen schommelt de score van de recensenten op Rotten Tomatoes rond de 77 procent. Niet slecht, maar beduidend lager dan bijvoorbeeld de actuele serie Shogun, die 99 procent scoort. Bij de kijkers scoorde 3 Body Problem aanvankelijk niet veel hoger dan 60 procent, maar die waardering is sindsdien duidelijk opgeklommen en staat nu al bijna op 80 procent.

Lastig publiek

Net als bij sommige films kan het een poosje duren voordat een serie zijn doelgroep heeft gevonden. Vooral een serie als 3 Body Problem, vol uitdagende ideeën die de hersens van de kijker flink laten kraken, zal niet gemakkelijk scoren bij een groot publiek. Het is een bekend verschijnsel binnen de 'harde' sf. Films als 2001: A Space Odyssey en Blade Runner werden aanvankelijk ook zeer lauw ontvangen, maar groeiden uit tot ware klassiekers.

Groen licht?

Gaat dat met 3 Body Problem ook gebeuren? De oplopende kijkerscore is in ieder geval hoopvol. Hopelijk geeft Netflix snel groen licht, want met zo'n grote productie gaat het een hele poos duren voordat het tweede seizoen klaar is. Showrunner David Benioff ziet het in ieder geval helemaal zitten: "We willen de komende vijf of zes jaar van ons besteden om ook de andere boeken naar het scherm te brengen."

Gek op films en series? Download de Binge-app en weet precies wat je nu wil streamen. Want Binge heeft de beste kijktips van alle streamingdiensten bij elkaar.