Home > Artikel

De indrukwekkende Disney+-serie Dopesick wordt uitgezonden door de VPRO

Article header image

De pijnstiller OxyContin zorgde voor een epidemie van drugsmisbruik die tienduizenden levens kapot heeft gemaakt. De serie Dopesick uit 2021 brengt de epidemie vanuit verschillende perspectieven in kaart. De prachtige en ietwat deprimerende reeks is origineel van Disney+ maar straks ook bij de VPRO op NPO 3 te zien.

Binge App Logo
De beste film en serie-tips en al het laatste nieuws daarover op 1 plek? Download de gratis Binge. app en laat je verrassen door je eigen smaak.

Voor mensen met chronische pijn leek OxyContin een wondermiddel: een effectieve pijnstiller die gedurende de dag geleidelijk in het lichaam wordt opgenomen en dat allemaal zonder het nadeel van gewenning of verslaving.

Verslaafd

De pillen vonden gretig aftrek, en voor patiënten die toch nog pijn voelden kwamen er pillen met de dubbele dosis. En daarna pillen met viervoudige dosis, achtvoudige dosis, enzovoort. Inmiddels wordt het middel in de VS gebruikt door elf miljoen mensen die helemaal geen pijnklachten hebben, maar eraan verslaafd zijn.

Veel verhaallijnen

De vraag is natuurlijk hoe artsen, farmaceuten en toezichthouders dit in hemelsnaam konden laten gebeuren. De achtdelige serie Dopesick probeert die vraag te beantwoorden, wat niet makkelijk is. De makers brengen de geschiedenis in beeld via de familie Sackler -die eigenaar is van Purdue Pharma - en de fanatieke artsenbezoekers die bij dokters langsgaan om hen te overtuigen de pillen voor te schrijven.

Purdue

Daarnaast zien we de artsen en hun patiënten, de agenten die zien hoe de verslaving op zijn beurt leidt tot criminaliteit, en de drugsbestrijdingsorganisatie DEA die alles op alles zet om Purdue te stoppen.

Michael Keaton

Michael Keaton speelt een prachtige rol als huisarts die zelf verslaafd raakt. Betsy Mallum (Kaitlyn Denver) is een van zijn patiënten die door de pillen afglijdt naar een bestaan als junkie.

Dopesick is vanaf zaterdag 30 maart om 20.20 uur op NPO 3 en NPO Start te zien.

Gek op films en series? Download de Binge-app en weet precies wat je nu wil streamen. Want Binge heeft de beste kijktips van alle streamingdiensten bij elkaar.